Hokkenbezoek 2019

1 juni 2019 vond het jaarlijkse hokkenbezoek van de WPKC plaats. Leden van de vereniging gingen op bezoek bij vijf leden/fokkers om hun dieren te bewonderen. Rond deze tijd van het jaar hebben de meeste fokkers jonge dieren en valt er dus veel te bekijken.

De eerste fokker die bezocht werd, was Willen de Wit in Winschoten. Willem is al van jongs af actief in de kleindieren wereld. Daarnaast is hij keurmeester van konijnen en voorzitter van de WPKC. Willem is een actieve fokker van Brahma krielkippen in de kleurslag buff zwart en blauw columbia. Daarnaast fokt hij hangoordwergkonijnen in de kleur madagascar en kleurdwergen in de kleuren tan zwart en bruin tekening. Bij Willem konden uitgebreid zijn dieren de nieuwe aanwas van dit jaar bekeken worden. Willem is duidelijk alweer goed op weg voor het komende keurseizoen.

Vervolgens ging de reis naar Heiligerlee waar Jaap en Heide Buze hun dierenspeciaalzaak hebben. Achter de winkel heeft Jaap voldoende ruimte en volières voor het houden en kweken van Italiaanse meeuwtjes ijskleur zwart geband, Zonparkieten wildkleur, Agarpopornis Taranta’s wildkleur en nog meer soorten siervogels. Daarnaast heeft Jaap Hollandse krielen patrijskleur en Serama’s. Ook zaten er nog enkele goudfazanten te broeden.

Daarna vertrok het gezelschap naar Swier Blik in Scheemda. Voor Swier was het een feestelijke dag, want hij vierde dat hij 45 jaar Wyandotte fokker was. Op het prachtig ingerichte terrein achter zijn huis heeft Swier fraaie verblijven voor al zijn dieren en dat zijn Wyandotten groot en kriel in verschillende kleurslagen, waaronder de unieke kleurslag rood wit gepareld. Verder heeft Swier Italiaanse meeuwtjes ijskleur zwart geband, Parelhals tortels, Lachduifjes ivoor, Rode kanaries, Diamant duifjes en Mexicaanse roodmussen. Veel te bekijken en te genieten. Het was bovendien een gezellige drukte omdat kleindierliefhebbers uit het hele land en zelfs uit België het jubileum van Swier kwamen opluisteren.

Als laatste plaats werd Midwolda aangedaan waar twee fokkers werden bezocht. De eerste was Geert Strijker die achter zijn prachtige huis aan de Hoofdweg fraaie dierenverblijven heeft met mooie Duitse modena’s in de kleurslag Magnani (betekend veelkleurig) en Blondinetten in de kleur bruin gezoomd. Fraaie dieren om trots op te zijn en ook zeker weer een belofte voor het aanstaande keurseizoen.

Als laatste werd een paar straten verderop in Midwolda Natasja Huizing – Boer bezocht. Achterin hoor fraaie grote tuin heeft ze dierenverblijven om trots op te zijn en daarin bevinden zich dit jaar voor het eerst haar Nederrijns hoen in de kleurslag berken. Natasja heeft deze fraaie toom dieren uit Duitsland gehaald en daarnaast ook nog broedeieren meegebracht. De kuikens die haar dit heeft opgeleverd, waren ongeveer vier weken oud. Voor Natasja wordt het komende tentoonstellingsseizoen spannend als ze voor het eerst met haar dieren op de keuring komt.

Het gezelschap werd bij alle fokkers warm onthaald en van een hapje en een drankje voorzien en bij Natasja was ruim tijd om onder het genot van hapjes en een drankjes nog gezellig na te praten. Alle deelnemers waren het erover eens dat het een bijzonder gezellige en geslaagde middag was geweest en dat de traditie van het afleggen van hokkenbezoeken zeker in ere moet worden gehouden.

Winschoter Pluimvee en Konijnenclub