Hoenders
De geschiedenis van hoenders
De oorsprong van onze hoenders of zoals tegenwoordig meestal gezegd wordt “kippen” ligt in Azie. Daar leeft het Bankivahoen wat de voorouder is van al onze kippenrassen. Bij kippen kennen we ook dwergvormen, die we krielkippen noemen. Van veel kippenras is er zowel een groot kippenras en krielkippenras. Zo zijn er bijvoorbeeld Barnevelders en Barnevelder krielen. Maar er zijn ook krielkippen waar geen grote verschijningsvorm van is zoals bijvoorbeeld van de Japanse Kriel of Chabo.
Het houden van kippen
Kippen worden meestal met meerdere dieren bij elkaar gehouden, al of niet met een haan. De hobbyfokker heeft als doel het kippenras te fokken conform de rasstandaard. De eigenaar kan op tentoonstellingen zijn dieren door keurmeesters laten beoordelen en met andere dieren van hetzelfde ras en kleurschakering vergelijken.
De verschillende kippenrassen
Kippen zijn er in alle soorten en maten met verschillende kleuren en kammen. Van hele grote, zoals de Brama’s (tot 5 kg) tot hele kleine zoals de Hollandse Kriel (ca. 450 gram) en Serama (ca. 250 gram.).
Kippen fokken
Het fokken van kippen kan op de natuurlijke manier “met de kloek” zoals dat heet, of in de broedmachine. Veel fokkers hebben hun eigen broedmachine, maar je kunt natuurlijk ook een paar eitjes in de machine van een collega leggen. Een broedmachine is een mooi hulpmiddel want niet alle kippenrassen worden goed broeds.