logo

Hoenders

Geschiedenis Hoenders

De oorsprong van onze kippen ligt in Azie. Daar leeft het Bankivahoen wat de  voorouder is van alle kippenrassen.  Bij kippen kennen we ook dwergvormen, die we  krielkippen noemen. Vaak is er van elk groot kippenras een dwergvorm. Zo zijn er bijvoorbeeld Barnevelders en Barnevelder Krielen.  Maar er zijn ook krielkippen waar geen grote verschijningsvorm van is, zoals bijvoorbeeld van de Japanse Kriel of Chabo.

Fokken

Kippen worden meestal met meerdere exemplaren bij elkaar gehouden, al of niet met een haan. De hobbyfokker heeft als doel om het kippenras dat gefokt wordt, conform  het rasstandaard te verbeteren. De eigenaar kan op de tentoonstelling zijn dieren met  andere dieren van hetzelfde ras en kleurschakering vergelijken plus mooie resultaten behalen.

 

Vormen

Kippen zijn er in alle soorten en maten met verschillende kleuren en kammen. Van hele grote, zoals de Brama’s (tot 5kg) tot een hele kleine zoals het Hollandse Krieltje (ca. 450 gram) of Serama (ca. 250 gram.).

Vermeerderen

Het fokken kan op de natuurlijke manier “met de kloek” zoals dat heet, of in de broedmachine. Veel fokkers hebben hun eigen broedmachine, maar je kunt natuurlijk ook een paar eitjes in de machine van een collega leggen.  Een broedmachine is een mooi hulpmiddel want niet alle kippenrassen worden evengoed broeds.