logo

Cavia

 

Oorsprong

De cavia vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika (Peru en Chili) waar ze als voedseldieren gehouden werden. Begin vorige eeuw werden cavia’s als huisdieren gehouden in Europa. Cavia’s hebben een goede verzorging nodig.

 

Rassen

De rascavia’s zijn als volgt te onderscheiden:

Gladhaar:

  • Eenkleurig
  • Agouti
  • Tekening
  • Satijn

Engels gekruind

Amerikaans gekruind

Borstel

US Teddy

CH Teddy

Rex

Alpaca 

Coronet

Peruvian

Lunkarya

Sheltie

Merino

Texel

 

Voeding

De cavia is een lastige en kieskeurige planteneter met een zeer lang spijsverteringskanaal. Vitamine C (20-40 mg) moet iedere dag voldoende in het voedsel aanwezig zijn omdat de cavia een enzym in het lichaam mist om vitamine C aan te maken.

Per etmaal eet een cavia ongeveer 80 maaltijden en is het daarom belangrijk dat een cavia nooit zonder eten zit.

 

Wat eet en drinkt een cavia?

  • Circa 40 gram cavia krachtvoer per dag
  • Vers drinkwater
  • Goede kwaliteit hooi
  • Groente en fruit. 

 

Aandachtspunten!

  • Wees voorzichtig met ui en prei, dit kan darmklachten veroorzaken.
  • Blijf iedere dag variëren zodat de maaltijd iedere keer weer een verrassing is .

 

Tentoonstellen

Cavia’s worden voor keuringen in de volgende leeftijdsklassen ingedeeld:

  • A – 9 maanden en ouder
  • B – 6 tot 9 maanden
  • C – 3 tot 6 maanden

Meer informatie over de verzorging, fokken en showen van cavia’s vindt u op: Website Kleindierplaza

 

Cavia en kleine knaagdieren standaard

Informatie over hoe cavia’s eruit moeten zien qua lichaamsbouw, beharing en kleuren (de ras- en kleurbeschrijvingen) is te vinden in het Cavia en kleine knaagdieren standaard van de KLN.